Ārstniecības un garšaugu dārziņš uz palodzes: Kā izveidot un kurus augus izvēlēties?


Garšaugu dārziņus nokodušas salnas – nebēdājies, bet ierīko savu veselīgo un garšīgo oāzi uz palodzes! Ir taču tik patīkami pievienot ēdienam svaigus, tikko plūktus zaļumus – baziliku, kinzu vai zariņu rozmarīna… Ja līdz šim garšaugus esi iegādājies tikai veikalā vai tirgū, būs interesanti uzzināt, ka patiesībā tos viegli izaudzēt mājās uz palodzes, visparastākajos dzīvokļa apstākļos!

Patīkama un veselīga aizraušanās – svaigi zaļumi vienmēr pa rokai un kāds aromāts virtuvē… ja tev vēl nav sava palodzes dārziņa, izmanto šo rakstu par špikeri!

Audzēšanas noteikumi

1. Vispirms iegūst vai nopērk sēklas. Ja pērc sēklas veikalā, pievērs uzmanību derīguma termiņam. No vairākām šķirnēm izvēlies to, kas atzīmēta kā “agrīna”. Piemēram, ja parastās dilles sāk zaļot pēc aptuveni 40 dienām, “agrās” iepriecinās ar spirgtām lapiņām jau pēc 25 dienām.

2. Visu sēj atbilstoši instrukcijām uz iepakojuma.

3. Palodzes “sakņu dārzs” labi jutīsies virtuvē – tur vienmēr ir silts un mitrs gaiss.

4. Zaļumiem nepieciešams daudz tiešas saules gaismas, tāpēc ziemā “dobītes” labāk veidot uz dienvidu palodzēm, vasarā – uz austrumu un rietumu palodzēm.

5. Katru garšaugu pārstāda savā podiņā, apakšā liekot grants vai keramzīta slāni – virsū, berot veikalā pirktu augsni. Nekādā gadījumā neizmanto parastu dārza zemi! Tā ātri izžūst un var sadurēt slimību ierosinātājus.

6. Zaļumiem ļoti nepatīk pārāk mitra augsne – garšaugu podiņus pietiek aplaistīt reizi nedēļā…

Raksta turpinājums nākamajā lapā!

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment